Bierliefhebbers gaan steeds vaker op zoek naar kwaliteitsvolle non-alcoholische alternatieven. Alcoholvrije en alcoholarme bieren hebben de voorbije jaren aan populariteit gewonnen. Dat is ook logisch, want de kwaliteit is er enorm op vooruit gegaan. Vroeger was alcoholvrij bier hoofdzakelijk een pilsbier waaruit de alcohol werd verdampt. Dit resulteerde vaak in een vrij smaakloos graanachtig drankje. De Belgische brouwers zijn echter blijven innoveren om betere alternatieven voor hun traditionele bieren te kunnen aanbieden.
Vandaag gebruiken de brouwers twee nieuwe technieken om alcoholvrij bier te produceren, met een smaakervaring die bijna dezelfde is. De eerste werkt op basis van het uitfilteren van de alcohol met membraantechnieken. Voor een andere techniek is er gekeken naar de natuur. Vandaag de dag zijn er gistcellen gevonden die evengoed suiker omzetten naar bier, maar dan zonder de alcohol te produceren en mét behoud van het aroma. Dit geeft een smaakervaring die quasi dezelfde is.
Op de Belgische markt zijn vandaag al verschillende alcoholvrije bieren. Marktonderzoeksbureau IWSR verwacht dat alcoholvrije volumes tussen 2022 en 2026 zullen groeien met een gemiddeld jaarlijks groeipercentage van 9%. Bovendien zou alcoholvrij bier voor 70% bijdragen aan de totale groei van de markt van alcoholvrije of -arme dranken.